Unt Aromat cu ierburi, sare de mare si ardei iute

Retete, Retete Sarate
Friday, 12th February 2016

Mai intai scoateti un pachet de unt din frigider. Apoi va intoarceti sa cititi restul retetei. Hai fuguta!

….

Asa!…
Prima oara cand am facut untul asta minunat, nu mi-am imaginat ca o sa aiba un succes atat de mare. Ce vreau sa zic cu asta? Pai… 150 de grame de unt s-au mancat in 10 minute, in patru persoane. Hai sa va explic: el se incadreaza la aperitive, la coperto/couvert/amuse bouche. Il scoti pe masa cu niste painica gustoasa ca sa nu lesine de foame oamenii aia de i-ai chemat la tine sa manance dupa birou, cand tu inca n-ai terminat friptura. Sau pui un pic din el pe friptura aia fierbinte. Asa, nitel, cat sa ii dai un extra-punch de arome.

Da, m-ati prins! Eu cred in: “Untul, sufletul mancarii”, pe sistemul: “Reclama, sufletul comertului”. Sa nu va aud cu colesterolul, ca nu aici e problema. Pana la urma, Julia Child a mancat unt de zici ca s-a nascut langa putinei si a trait 92 de ani. Ma rog, 92 fara doua zile, dar nu-i bine sa fii carcotas.
Sa nu ne luam prea mult cu vorba, ca fac pariu ca deja s-a inmuiat untul.  Sa trecem deci la bancul de lucru:

Unt Aromat cu Ierburi, Usturoi si Chili
Write a review
Print
Ingrediente
  1. 125 de grame de unt
  2. o lingurita sare de mare grunjosa
  3. o crenguta de rozmarin proaspat
  4. o crenguta de salvie proaspata
  5. 3-4 crengute de cimbru proaspat
  6. o jumatate de lingurita de granule de usturoi uscat
  7. un ardei iute proaspat
Instructiuni
  1. Cum am zis, untul se scoate de la frigider in avans, ca sa fie moale.
  2. Ierburile aromate si ardeiul se maruntesc cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
  3. Le amestecam cu untul moale si granulele de usturoi. Gustam.
  4. Daca e nevoie, completam aromele in functie de preferinta.
  5. La final incorporam si sarea. Gustam si ajustam din nou.
Note
  1. Ca intotdeauna, putina rabdare imbunatateste reteta. Uleiurile esentiale din ierburi, responsabile pentru arome, au nevoie de timp ca sa se imprieteneasca cu untul, asa ca 5 minute de repaos fac diferenta intre un unt delicat aromat si usor piscacios si unul puternic aromat si picant.
  2. Sarea se adauga la final cu un motiv. Cristalele de sare grunjoasa se pot dizovla, sparge si micsora in timpul amestecarii si intentia mea e sa le pastrez cat mai mari, ca asa imi plac. Daca voi le vreti altfel, o puteti adauga oricand.
  3. Partea faina la reteta asta esta ca nu e obligatoriu sa ai ierburi proaspete. Poti folosi variantele uscate si deja maruntite ale lor. Sau poti combina proaspete cu uscate. Eu, de exemplu, ma gasesc des in situatia de a suplimenta ardeiul iute cu fulgi de chili uscat.
Flagrant Delice http://www.flagrantdelice.ro/

 

Leave a Reply