Retete, Retete Dulci

Trufe de ciocolata indecente

Trufe de ciocolata
Friday, 3rd November 2017
Nu stiu despre voi, dar eu am descoperit ca in aceasta perioada a anului am o gramada de cunoscuti care isi serbeaza ziua de nastere, iar asta e o scuza cat se poate de buna de a gati si a darui niste bunatati cu ciocolata, in mod special trufe de ciocolata cu arome grozave.
Pentru ca trufele se fac foarte usor iar mie imi place sa ma complic, am decis, pornind de la o reteta de baza, sa pregatesc 4 arome diferite: ardei iute cu ciocolata neagra pentru senzatii serios de delicioase, alune de padure pentru iubitorii de crocant, cirese si ciocolata alba pentru un gust decandent de bun si ghimbir si cocos pentru cine vrea sa incerce ceva nou.
 
Ingrediente (reteta de baza pentru 8-14 trufe, in functie de adaosuri):
155 de grame de ciocolata neagra
50 de mililitri de lapte
 
Adaosuri si arome:
1-2 lingurite de ulei aromat cu ardei iute (cantitate adaptabila, dupa gust)
2 linguri cacao
 
10-15 alune de padure intregi
70 de grame de alune de padure maruntite
 
80 de grame de ciocolata alba
10 cirese confiate
50 de mililitri de lichior de cirese
 
2 linguri de ghimbir confiat, maruntit
50 de grame de cocos ras
 
Instructiuni:
Intr-o craticioara puneti la fiert putina apa, vreo 2-3 degete, la foc mediu spre mic.
Rupeti sau taiati ciocolata in bucati mici intr-un castron metalic, pe care il veti aseza deasupra craticioarei.
Separat, incalziti laptele, dar nu il lasati sa fiarba. Adaugati-l in castron si amestecati incet cu o lingura, pentru a evita formarea de bule, pana la topirea completa a ciocolatei.
Aveti grija ca apa din craticioara sa nu clocoteasca, doar sa fiarba inabusit, iar castronul sa nu atinga apa. A, si folositi un castron termorezistent, nu asa cum am facut eu prima oara:
 
Castron bine facut -Trufe de ciocolata
 
Odata cu topirea ciocolatei veti fi obtinut un ganache si nu mai ramane decat ca acesta sa se raceasca si sa formati din el trufele individuale, incredibil de gustoase chiar si simple. Iata cum am procedat eu pentru cele patru arome:
 
Trufe de ciocolata cu ardei iute
 
Ardei iute si ciocolata neagra:
 
Dupa obtinerea ganache-lui luati castronul de pe foc si adaugati uleiul picant treptat, amestecand incet pana la uniformizare si gustand pana obtineti nivelului dorit de iuteala. Asa am descoperit ca mie imi place sa folosesc o cantitate de fix 16 picaturi de ulei iute Piri-Piri “extra-strenght”.
Puneti apoi la rece amestecul pana cand se intareste suficient. Puteti testa cand e gata intepand ganache-ul cu varful unui cutit. Daca il scoateti curat, amestecul s-a intarit suficient si puteti forma trufele individuale.
Cu ajutorul unei lingurite, luati o cantitate mica de ciocolata si rulati-o rapid intre palme. (Da, o sa va murdariti, e inevitabil 🙂 )
Pentru un finisaj de efect, treceti apoi fiecare sfera prin cacao si aranjati-le pe o farfurie sau in hartii individuale pentru bomboane.
 
Trufe de ciocolata cu alune de padure
Miez de alune de padure
La reteta de baza nu mai adaugati ulei picant ci, dupa ce s-a racit, in timpul formarii sferelor de ciocolata, introduceti in mijlocul fiecareia cate o aluna intreaga. La final, rulati-le prin bucatile maruntite de alune.
 
Trufe-de-ciocolata cu cirese
 
Cirese si ciocolata alba
Aici veti avea nevoie de un pic de pregatire in avans. Cand dati ganache-ul la racit, puneti si ciresele in lichior pentru a se rehidrata. Apoi, exact ca mai sus, in timpul formarii trufelor introduceti in mijlocul fiecarei sfere cate o cireasa.
Trufele formate trebuie puse din nou la racit pentru 20 de minute iar inainte de a le scoate din nou topiti ciocolata alba prin aceeasi metoda ca la cea neagra, dar fara sa adaugati lapte in castronul pus la bain-marie.
Folosindu-va de o scobitoare sau doua, scufundati trufele in ciocolata alba si apoi lasati-le sa se intareasca pe o hartie de copt, la rece, timp de 30 de minute.
 
Trufe de ciocolata cu ghimbir si cocos
 
Ghimbir indraznet si fulgi de cocos
Incorporati cu grija, in ganache-ul simplu, ghimbirul maruntit si puneti-l la racit. Dupa ce dati forma sferelor de ciocolata, treceti-le prin fulgii de cocos razuit.
 
Gata, asta a fost ultima. Stiu ca pare mult de lucru, dar sunt totusi 4 tipuri de trufe. Toti pasii sunt simpli si uneori e fun sa te mai si murdaresti.
La final, veti avea niste trufe incredibil de aratoase si gustoase, perfecte pentru cadorisit prietenii.
Ia uitati aici ce minunatie de cutie mi-am facut eu insumi cadou.
Cutie cu trufe de ciocolata

Leave a Reply