Retete, Retete Dulci

Tort cu capsuni, fara gluten

Tort fara gluten cu capsuni
Wednesday, 25th May 2016

Cine ma cunoaste, probabil m-a auzit zicand ca cele mai bune idei imi vin in dus. Asa s-a intamplat si de data asta. Nu va speriati, ca nu o sa intru in detalii de igiena.
Sambata dimineata ma pregateam sa ies din casa si, in dus, imi listam mental ingredientele necesare pentru un tort de ciocolata pe care intentionam sa mi-l ofer ca recompensa pentru o saptamana grea. Pe la jumatatea listei mi-am dat seama ca tortul urma sa fie un magnum opus. M-am decis atunci sa incerc sa gatesc ceva mai putin complicat. Asa am ajuns sa ma gandesc la o combinatie intre blatul de la o rulada pe care o faceam anul trecut, in iarna si  crema unei tarte cu fructe, recent descoperita. Cand am realizat si ca reteta finala este una fara gluten, am stiut ca voi obtine ceva special. M-am dus repede la cumparaturi si la pranz deja mancam o felie de tort.

Tin sa mentionez ca, spre beneficiul tuturor, adica inclusiv al celor fara limitari dietetice, “fara gluten” nu inseamna un compromis. Nu am pornit de la ideea de a evita glutenul, am vrut doar sa gatesc un tort care nu te tine prizonier in bucatarie toata ziua. Am mai vrut si sa fie lejer, adica potrivit primavara, si sa aiba fructe proaspete. Prin urmare am obtinut o prajitura gustoasa care, printr-o coincidenta fericita nu contine gluten. M-am bucurat mai ales pentru Iulia, careia i-am dus imediat cateva felii la degustat. 
M-am apucat sa gatesc avand in gand cerintele de mai sus si, la final, pe langa ele am descoperit si alte parti bune: tortul asta nu este extrem de dulce, dar e extrem de gustos si poti manca din el imediat ce il termini de preparat. Mai adaug si ca reteta s-a potrivit de minune cu capsunile proaspete si aromate pe care le-am luat din Piata Gemeni.

Inainte sa ma apuc sa va povestesc cum se face, o sa repet: Nu va panicati, “fara gluten” nu inseamna faini aditivate sau alte compromisuri. Ingredientele sunt normale si puteti gati tortul si daca nu aveti probleme.

Ingrediente:
8 oua
200 grame de zahar fin (eu am folosit robotul de bucatarie ca sa macin partial niste zahar tos)
65 de grame de cacao
1 lingurita extract de vanilie (daca nu aveti, puteti folosi si esenta, ca nu e crima)
350 de grame de mascarpone
70 de grame de ciocolata alba
20 de grame de fulgi de migdale (optional)
in jur de 350 de grame de capsuni sau alte fructe proaspete (zmeura, afine etc)

Instructiuni:
Am inceput cu preincalzitul cuptorului la 180 de grade Celsius (foc mediu). Mi-am pregatit apoi forma de tort cu fund detasabil. Am uns-o cu putin unt si apoi am tapetat-o cu hartie de copt. Untul nu e necesar decat ca ajutor tehnic, pentru fixarea hartiei de marginile formei.

Am separat ouale si intr-un castron mare, am batut albusurile cu un praf de sare si cativa stropi de suc de lamaie (optional), pana au inceput sa se intareasca. Am adaugat peste ele o treime din zaharul fin si am contiuat sa le bat pana s-au intarit bine, dar nu complet. E important ca albusurile sa nu fie foarte tepene, altfel veti avea probleme cu incorporarea lor mai tarziu.

Tort fara gluten, proces tehnologic 1

Intr-un alt bol incapator, am batut galbenusurile cu zaharul ramas si cu extractul de vanilie pana cand zaharul s-a topit si amestecul a capatat o consistenta spumoasa, densa, de culoarea galben pal. Am cernut apoi in acelasi castron cacaua si am amestecat bine, curatand marginile.

Tort fara gluten, proces tehnologic 2

A urmat incorporarea albusurilor. Mai intai, am adaugat o treime din ele peste compozitia de galbenusuri si cacao. Am amestecat viguros, pana la omogenizare totala. Asa am dat lejeritate compozitiei, pregatind-o pentru restul de albusuri, pe care le-am incorporat amesteacand cu grija de data asta, tot pana la omogenizare.

Din compozitia obtinuta, am turnat jumatate in forma de copt si am pus-o in cuptor pentru 20 de minute.
La fel am facut si cu cea de-a doua jumatate.
Ideal ar fi fost sa am doua forme identice si un cuptor in care sa incapa ambele, in acelasi timp. Daca voi aveti asa ceva, aflati ca sunt “verde de invidie”.

Tort fara gluten, proces tehnologic 3

Am scos hartia de copt de pe blaturi, cat timp acestea erau inca caldute si le-am lasat sa se raceasca complet inainte sa asamblez tortul.

Intre timp am pregatit crema: Am pus ciocolata la topit, intr-o craticioara, la foc foarte mic. Am amestecat continuu, pana la topirea completa, dupa care am turnat ciocolata peste mascarpone si fulgii de migdale maruntiti. Am batut crema obtinuta cu mixerul, la viteza mare, timp de 1 minut, tot pentru a da un pic de lejeritate.

Tort fara gluten, proces tehnologic 4

Montajul tortului a fost la fel de simplu ca restul prepararii:
Peste primul blat am pus jumatate din crema si capsuni feliate. A urmat al doilea blat, restul cremei in mijloc si capsuni intregi ca decor. Intre ele spritat crema. Simplu, v-am spus!

Tort fara gluten, proces tehnologic 5
Tort fara gluten, proces tehnologic 6

Ca sa mananc o felie, am asteptat fix 2 minute. 🙂 A fost delicios si nu sunt singurul de aceasta parere. Cum va ziceam, i-am dus si Iuliei o bucata generoasa. Din pacate, n-a apucat decat sa guste si sa laude faptul ca o prajitura fara gluten e atat de buna. Cu generozitate, i-a oferit unui prieten sa guste. Domnul in cauza insa nu s-a putut opri dupa o singura lingurita si a devorat complet restul portiei.
Iulia, iti pregatesc altul tie, special? Sau te descurci cu reteta de mai sus?

P.S. La recomandarea colegei mele Carmen, adaug si un link cu muzica pe care o ascult in timp ce gatesc, ca poate ajuta la reusita preparatului. Carmen, this is for you babe: click aici!

2 thoughts on “Tort cu capsuni, fara gluten

  • Reply David Maguet 25, May, 2016 at 18:45

    “Domnul” zice ca era foarte gustos

    • Reply Adrian 25, May, 2016 at 19:32

      Multumesc! 🙂


    Leave a Reply