Retete, Retete Sarate

Tempura cu Salvie si Ansoa

Tuesday, 8th March 2016

Saptamanile trecute am descoperit noul serial pe HBO, Vinyl. O bijuterie care mi-a desfatat si ochii, urechile si creierul. Asa de tare mi-a placut, ca primele doua episoade practic le-am tras pe nas intr-o duminica seara. Pe al treilea, desi il tot programam pentru vizionare, mi-a fost imposibil sa il vad in timpul saptamanii. Ori ajungeam acasa prea tarziu, ori aveam de lucru dupa birou, ori… Ma rog, n-am reusit toata saptamana.

Iata-ma, deci, vineri seara acasa cu nimic altceva in program, usor racit dar cu timp si chef de uitat la ceva fain. Evident ca pana sa ma asez la vizionare am inceput sa ma gandesc ca serialul asta e prea misto ca sa il vad pe stomacul gol. Noroc ca in drum spre casa ma oprisem sa fac aprovizionarea de weekend.

La magazin imi facuse cu ochiul niste salvie aratoasa si din nebunia de pofte din capul meu, m-am oprit asupra acestei gustarici pe care nu o mai mancasem de ani de zile.
Prima oara am testat chestiile astea (inca nu stiu cum sa le numesc) intr-un press-trip, acum 5 ani, in Bologna. De atunci mi-au ramas dragi pentru combinatia de gust si textura, dar si pentru modul in care ne-au fost servite la resto, in cornet de hartie, de parca erau gata de luat cu tine pe strada.

Dupa ce am trebaluit la ele, abia m-am abtinut sa nu le infulec, ca sa vi le pozez inainte de serial.

Ingrediente tempura salvie si ansoa

Ingrediente
30 de frunze de salvie

15 fileuri de ansoa
150 ml de vin alb
sucul de la o lamaie

150 ml de apa plata
200 ml de apa minerala cu gaz
250 grame de faina + 100 grame pentru frunze.
50 ml de ulei de masline
200 ml ulei de floarea soarelui pentru prajit
sare

Am amestecat sucul de lamaie cu vinul, putin piper si am pus in el, la marinat, file-urile de ansoa, timp de 15-20 de minute. M-am cam grabit, dar aici ar fi mers sa le adaug si ceva iuteala in marinata.

Am amestecat faina cu galbenusul si apa plata pana s-au incheagat, apoi am adaugat apa minerala cate putin. Cand compozitia s-a omogenizat, i-am pus si uleiul de masline si am lasat totul sa se odihneasca vreo 20 de minute. Mi-am turnat un pahar de vin, ca nu era sa astept degeaba.

Peste albusuri am dat un praf de sare si le-am batut cu mixerul pana s-au umflat si au facut varfuri moi, apoi le-am incorporat in aluat, amestecand cu o spatula, de jos in sus, cu miscari blande. 

Am pus uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie, la foc mediu, si pana s-a incins, nici cat sa fumege, dar nici cat sa lancezeasca frunzele in tigaie, am spalat cu blandete funzele de salvie si le-am tamponat usor cu servetele de hartie. Cat erau inca umede, le-am trecut prin faina ca si cum as fi pregatit carnea pentru un snitel, inainte de pane.

Intre doua frunze “infainate” am pus o bucata de ansoa si am presat usor cu degetele mini-sandviciul obtinut ca sa se lipeasca bine. Apoi le-am scunfundat in aluat, am scurs putin din el ca sa nu iasa prea painoase dupa prajire, si le-am pus in tigaie.

Le-am lasat pana s-au rumenit pe fiecare parte, adica unul sau doau minute, cat am mai luat o gura de vin si am pregatit farfuria cu hartie de bucatarie pe care le-am scos.

Eu am vrut sa le mananc cu sos dulce de ardei iute, dar voi le puteti manca simple sau doar cu lamaie.

Stiu ca e posibil sa va ramana o cantitate destul de mare de aluat, dar nici nu se terminase genericul de la inceputul episodului, ca eu eram in drum spre magazin sa mai iau salvie si ansoa. Finger food, mmmm! My favorite!

 

 

 

 

Leave a Reply