Recipes, Sweet

Tarta cu seminte de pin

Tarta cu seminte de pin
Tuesday, 19th April 2016

De la prima muscatura din tarta cu seminte de pin, acum zece ani, am stiu ca desertul asta imi va fi drag toata viata. Crusta crocanta si umplutura aromata sunt suficiente cat sa creeze dependenta. Cand insa adaugi semintele de pin, vorbim dela de o reteta clasica si de succes.

Imi aduc aminte cu drag vila de pe Matasari, unde lucram acum zece ani. Relaxati-va! Nu era genul ala de munca. Vila era sediul unei fundatii care colabora foarte strans cu niste italieni pe care Lacramioara, una dintre colegele mele, se ducea des sa ii viziteze. De-a lungul anilor, in aceste vizite s-au format prietenii si simpatii. Cu ocazia unei plecari din Italia, Lacra a primit o tarta intreaga pe care a adus-o la birou.
O sa ziceti ca sunt rautacios dar, cel mai probabil, ne-a adus tarta ca sa o bagam in seama. Biata Lacramioara nu ne-a fost draga niciodata. Ba dimpotriva, ne era chiar antipatica si prin urmare o ignoram cu nesimtire. Iata insa, cum a reusit sa ramana memorabil si chiar sa isi indulceasca imaginea cu un gest simplu.
Lacra, daca esti pe receptie: “Multzu pentru tarta! Ti pup!”

Revenind la reteta, va zic doar ca e destul de simpla si nu dureaza enorm de mult pregatirea ei. Are insa o problema: nu tine mult. Se intampla sa bagi tarta intreaga in frigider si pleci la plimbare cu bicla. Cand te intorci risti sa gasesti doar jumatate din ea.

Ingrediente Tarta cu seminte de pin
Ingrediente Tarta cu seminte de pin

Ingrediente pentru blat:
250 de grame de faina
80 de grame de zahar
jumatate de lingurita de praf de copt
coaja de la o lamaie rasa pe razatoarea mica
un praf de sare
125 de grame de unt
1 ou
2 galbenusuri

Ingrediente pentru umplutura:
500 mililitri de lapte
100 grame de zahar
2 bucati mari de coaja de lamaie (eu le-am obtinut folosind pe o lamaie instrumetul de curatat cartofii)
o pastaie de vanilie
5 galbenusuri
40 de grame de faina
100 de grame de seminte de pin
2 linguri de zahar praf pentru decor

Proces Tehnologic Tarta cu seminte de pin
Proces Tehnologic Tarta cu seminte de pin

Ca de obicei, blatul a fost primul. Am amestecat faina cu zaharul, praful de copt, coaja de lamaie si sarea intr-un castron incapator. Am adaugat untul taiat in bucatele mici. Cu mainile racite bine inainte, sub apa rece, am amestecat ingredientele pana s-au maruntit si au inceput sa semene cu pesmetul.
Am adaugat oul si galbenusurile. Dupa cum se vede in poze, am avut norocul unor oua proaspete de tara. Cred ca nici daca puneam sofran in ea nu imi iesea o tarta cu seminte de pin atat de galbena. Am amestecat totul cu mana si am framantat putin, cam trei-patru miscari, pana cand coca s-a adunat. I-am dat forma unei bile si am bagat-o la frigider acoperita.

Cat s-a odihnit blatul, am pregatit umplutura. Am pus laptele la fiert impreuna cu jumatate din zahar si coaja de lamaie. Am taiat pastaia de vanilie pe lung si am scos semintele cu ajutotul muchei boante a cutitului. Le-am pus impreuna cu restul de pastaie in craticioara cu laptele si am lasat sa se incalzeasaca totul pana aproape de fierbere.
Separat, am batut galbenusurile impreuna cu restul de zahar dupa care am adaugat faina. Amestecand continuu, am adaugat laptele fierbinte in cantitati mici, ca sa nu “omletizez” compozitia. Am strecurat lichidul inapoi in caraticioara si l-am pus pe foc mic spre mediu. Folosindu-ma de instrumentul meu de incredere, spatula “linge-tot”, am amestecat pe foc compozitia pana s-a ingrosat ca o sarlota. Am transferat-o apoi intr-un castron si am lasat-o sa se raceasca acoperita cu folie de plastic.

Intre timp, am scos aluatul din firigder si am testat noua smecherie pe care am descoperit-o. In loc sa umplu toata bucataria de faina, am intins coca intre doua bucati mari de hartie de copt. Cand am obtinut grosimea si dimensiunea dorita am inlaturat hartia de deasupra si m-am folosit de cea de dedesubt pentru a rasturna usor foaia de aluat in forma de tarta cu fund detasabil.

Am presat apoi aluatul bine in forma, ca sa ofer umpluturii cat mai mult spatiu. L-am acoperit din nou cu plastic si l-am mai dat la rece, inca o jumatate de ora.
Tot acum am pornit si cupotorul, ca sa se incalzeasca. L-am setat la foc mic spre mediu, 180 de grade Celsius.

Dupa 30 de minute, am scos forma din frigider si am umplut-o cu crema racita si am bagat-o la copt pentru 50 de minute.
Intre timp, intr-o tigaie, la foc mic, fara ulei, am pus semintele de pin si le-am tinut pana au capatat putina culoare. Cu 20 de minute inainte sa se termine de copt tarta, am scos-o si am pus semintele prajite peste umplutura. Am bagat-o la loc in cuptor si plin de nerabdare am pandit-o pentru pana la finalul timpului de coacere.
Evident, ca orice dulce pe care il pandesti si la care poftesti, a trebuit sa astept sa se raceasca, ca sa o pot taia frumos. Am ornat-o cu zaharul pudra si am mancat rapid o felie.
Cum va ziceam si la inceput, am iesit apoi cu bicla la plimbare. In acest timp, nu stiu cine, probabil niste spriridusi, au venit si au papat jumatate din tarta cu seminte de pin. Ce ciudat! Nu imi imaginez ce s-a intamplat, va jur!
A.

Trata cu seminte de pin

 

 

 

Leave a Reply