Retete, Retete Sarate

Supa de rosii coapte

Supa de rosii coapte
Monday, 27th June 2016

Cat de bun! De cand mi-era pofta! Acum, ca in sfarsit au aparut rosiile gustoase, am putut sa fac minunata mea supa de rosii coapte. Cine a gustat-o poate sa ateste ca e una dintre cele mai savuroase din Bucuresti.  Sunt prea modest? 🙂
De ce e asa de speciala aceasta supa de rosii coapte? Pentru ca aromele ei sunt un pic mai diferite decat de obicei. Le-as descrie ca fiind in primul rand “pamantii”. Spre deosbire de alte supe pe care le-am mancat, aceasta are o acididate scazuta, echilibrata, rezultat al coacerii rosiilor in cuptor. In urma acestui proces, ele devin mai dulci, aroma lor se intensifica si condimentele se imprima in toate ingredientele. Mai jos reteta.

Ingrediente:

2 kilograme de rosii bune (eu le prefer pe cele care au stat in soare, pe tarabe)
2 ardei grasi
2 cepe rosii
3-4 crengute de cimbru proaspat
3-4 frunze de busuioc proaspat
3-4 frunze de salvie proaspata
3 catei de usturoi
4 linguri de ulei de masline
25 de grame de unt
o jumatate de lingurita cu fulgi de chili
o lingurita cu boia dulce, afumata
150 mililitri de smantana lichida
sare, piper

Instructiuni:

Porniti cuptorul la 200 de grade Celsius (foc mediu spre mare) si ungeti o tava inalta cu o lingura de ulei de masline.
Taiati rosiile pe jumatate si scoateti-le cotorul. Daca va deranjeaza cojile, lasati-le pentru moment intregi si doar intepati-le cu varful cutitului, veti scapa de ele un pic mai tarziu.
Curatati cepele si taiati-le in sferturi. La fel si ardeii, in bucati mari.
Puneti toate legumele in tava pregatita.
Asezati mai intai rosiile, iar ceapa si ardeii printre ele si deasupra. Stropiti-le bine cu uleiul de masline ramas, adaugati cateii de usturoi curatati de coaja si apoi ierburile aromate, chiliul si boiaua. La final, asezonati totul bine cu sare si piper, introduceti tava in cuptor si relaxati-va pentru urmatoarea ora. Cand rosiile vor fi gata, le veti recunoaste dupa faptul ca s-au inmuiat bine, au lasat zeama si s-au parlit pe alocuri.
Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se racoreasca usor. In acest moment ar trebui sa puneti si o craticioara cu apa la fiert, in caz ca va fi nevoie sa subtiati supa.
Daca vreti sa scapati de coji, acum e momentul. Cu ajutorul a doua linguri, manevrati fiecare rosie, astfel incat sa le puteti decoji.
Cand sunteti gata, scoateti crengutele lemnoase din tava si pasati toate legumele. Aveti doua posibilitati: ori intr-o oala cu un blender de mana, ori in vasul unui blender vertical.
Eu prefer in oala, din comoditate. Asa evit sa mai spal si blenderul mare.
Dupa pasarea rosiilor si a legumelor, puneti crema obtinuta intr-o oala la fiert. Adaugati untul si smantana si, daca e nevoie, asezonati cu sare si piper. Daca supa de rosii coapte e prea groasa, adaugati cate putin din apa fiarta mai devreme, pana la obtinerea consistentei dorite.

Supa e buna fierbinte, servita cu un pic de extra smantana, frunze proaspete de busuioc si stopita cu ulei de masline aromat. Va recomanda sa chemati prieteni la masa pentru reteta asta. Nu stiu cum se face, dar bine-dispune si aprinde conversatiile.

One thought on “Supa de rosii coapte

  • Reply Supa crema de dovleac cu miso - Flagrant Delice 22, October, 2017 at 22:07

    […] Adaugati ghimbirul si daca e nevoie completati cu apa clocotita pana la consistenta dorita pentru o supa crema. Urmeaza miso-ul, dar doar cand supa s-a racit putin, pentru a nu distruge culturile de fermenti vii […]


  • Leave a Reply