Retete, Retete Sarate

Supa crema de dovleac cu miso

Supa crema de dovleac cu miso
Sunday, 22nd October 2017
Da, stiu, e superinflatie de dovleac pe Instagram si in feed-urile de Facebook. Dar la ce va asteptati, doar se apropie Halloween-ul, nu?
Am decis ca anul asta sa nu mai fiu party pooper si sa ma alatur majoritatii. Dar pentru ca retetele pe baza de bostan portocaliu nu sunt preferatele mele, a trebuit sa recurg la un truc pentru a face o supa demna de mesele Flagrant Delice: am adaugat preparatului de baza arome mari, pline de savoare si gust. Secretul meu: magicul miso.
 
Supa crema de dovleac cu miso
 
Miso este o pasta sarata, fermentata, din boabe de soia macinate. E un aliment de baza in bucataria japoneza, plin de fermenti benefici. Are o aroma incredibila, greu de definit. Prietenii mei au descris-o pe rand, nestiind ce este, ca fiind pasta de ansoa, unt sarat sau branza cu mucegai. Cred ca expresia ultra-umami i se potriveste foarte bine.
Pe langa miso, la final, am adugat supei si alte arome mari sub forma de topping-uri. Iata cum:
 

Ingrediente:

1,5 kilograme de dovleac taiat marunt
2 cepe mari, preferabil de apa
30 grame de unt
4 catei de usturoi
o bucata de 5 cm de ghimbir
4-5 linguri de miso
Sare, piper
 
Topping-uri:
Ceapa verde, ciuperci soté, susan prajit, fulgi de ardei iute.
 

Instructiuni:

Taiati ceapa marunt si caliti-o in unt la foc potrivit intr-o oala incapatoare. Adaugati apoi usturoiul si bucatile de dovleac. Amestecati. Dupa 1-2 minute inecati totul intr-un litru de apa clocotita. Lasati sa fiarba timp de 25 de minute sub capac.
Cand dovleacul e moale, luati oala de foc si pasati totul cu ajutorul unui blender intr-un piure subtire. Adaugati ghimbirul si daca e nevoie completati cu apa clocotita pana la consistenta dorita pentru o supa crema.
Urmeaza miso-ul, dar doar cand supa s-a racit putin, pentru a nu distruge culturile de fermenti vii din pasta asiatica.
Gustati din supa si completati cu sare si piper daca simtiti nevoia.
 
La final, in farfurie, adaugati topping-urile dorite si bucurati-va de o supa care depaseste limitele banalului dovleac. Aroma de miso si ghimbir o ridica si o innobileaza, transformand gustul bucolic de bostan intr-o experienta noua, potrivita pentru masa oricarui gurmand.
 
Bonus:
Pentru toppinguri va recomand cu tarie sa alegeti ciuperci soté si susan prajit.
Ciupercile sa fac foarte simplu in tigaie, in putin unt, cu sare, avand grija sa nu le inghesuiti, pentru a evita ca ele sa se inabuse. Daca au spatiu, se vor praji iar aroma lor pamantie se va dezvolta si se va indulci.
Susanul se prajeste in tigaie uscata, fara ulei, la foc mic timp de 3-4 minute. Daca tigaia e prea incinsa, opriti focul si lasati susanul sa isi continue procesul de coacere/prajire. Pentru a-i elibera aroma, chiar inainte de a-l adauga in farfurie, striviti-l intr-un mojar sau intre doua linguri.

Leave a Reply