Retete, Retete Sarate

Shakshuka cu rosii, oua de casa si feta

Shakshuka rosii
Sunday, 15th January 2017

Va aduceti aminte de pachetele de acasa, din studentie? Cum ne mai bucuram la papornitele acelea, pline de tot ce era mai bun in casa parinteasca? Eh… ai mei au venit in vizita de curand si au adus un astfel de pachet. Ai mei sunt de parere ca food = love, asa ca au adus in sarsanale tot ce am refuzat eu sa car la Bucuresti in toamna. Rosiile sunt cel mai voluminos si gustos produs din gradina lor, asa ca au adus in pachet o gramada de suc de rosii, rosii la conserva si bulion din – surpriza! – rosii.

Pe langa conservele de tomate si multe alte bunatati, am mai primit si niste oua de tara, asa ca m-am decis in weekend ca voi gati o shakshuka la mic dejun. Ce este o shakshuka? Este o minunatie de origine levantina perfecta pentru brunch. O “mancarica” la tigaie, plina de arome care te incalzesc si te umplu de buna dispozitie. A se citi: mananci pana nu mai poti si apoi lingi farfuria. Iata cum se face:

Ingrediente:

700-800 de grame de rosii in suc propriu (din gradina alor mei sau de la conserva). Daca sunt intregi, taiati-le grosier cu cutitul.

1 ardei gras, rosu

3 catei de usturoi

2 cepe medii

4-5 oua

100 de grame de branza feta

1 lingurita de boabe de coriandru

1 lingurita de chimen

1 lingurita de boia dulce

1/2 lingurita de fulgi de chili

1 lingurita de oregano uscat

2 linguri de ulei de masline

o legatura de patrunjel

Instructiuni:

Dati drumul la cuptor ca sa se incalzeasca la 200 de grade (foc mediu spre tare).

Puneti uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare, potrivita si pentru cuptor. Adaugati cepele si ardeiul gras, taiate fideluta. Lasati-le sa se inmoaie 5-7 minute la foc potrivit.
Macinati condimentele uscate intr-un mojar sau intr-o cana. Adaugati-le peste legume, impreuna cu usturoiul taiat marunt si lasati-le sa parfumeze tigaia timp de un minut, dupa care asezonati cu sare si piper.

Adaugati apoi rosiile maruntite si lasati totul pe foc pana sosul scade si se ingroasa, cam 10 minute.

Luati tigaia de pe foc si amestecati in sos branza feta maruntita. Apoi, cu grija, spargeti ouale deasupra. Puteti face mici cuiburi pentru ele cu ajutorul unei linguri.

Puneti tigaia la cuptor pana albusurile se intaresc, cam 7-10 minute. La final, adaugati patrunjelul maruntit.

Mie imi place sa o mananc cu paine din grau durum, de la Miez. Daca e bal, bal sa fie! Enjoy!

Leave a Reply