Retete, Retete Sarate

Salata Cu Adevarat Gustoasa, cu legume la gratar

salata cu legume la gratar si dressing
Thursday, 11th February 2016

Mie imi place mancarea cu adevarat gustoasa, savuroasa si satisfacatoare (Ha! De parca voua nu!) si nu inteleg cum sunt oamenii aia care au o relatie distanta cu mancarea, de genul: “Mananc ce-o fi si nu ma agit daca imi place sau nu”.
Daca sunteti gurmanzi ca mine, uneori vine momentul ala in care trebuie sa cautati pentru cina alternative care sa va permita sa incapeti in blugii aia mulati, nu-i asa? Tocmai pentru momente ca astea, va recomand minunata salata de mai jos.
Credeti-ma pe cuvant, merita si nu dezamageste. Eu am descoperit-o in luna ianuarie, cand eram la dieta cu interdictie de zahar, paine, paste si cartofi, pe motiv de… retentie de grasime craciuneasca. Si o lasam asa, trecem mai departe!

Aveam pofta de ceva cu gust, dar care trebuia sa fie lejer si sa se conformeze restrictiilor dietei. Ghidat de instinctul de gurmand, am aruncat impreuna ingredientele si la prima imbucatura imi venea sa strig: Evrika!

legume la gratar in tava

Ingrediente:
Pentru salata:
1 ardei gras, mare, rosu
1 zucchini mediu
1 rosie medie sau 3 rosii chery
1 lingura seminte de dovleac
o punga de baby spinach
50 de grame branza telemea de capra
8-10 masline

Pentru dressing:
7 bucati de ansoa
12 capere
1 lingura de maioneza (da, recunosc, am un borcan de maioneza de cumparat in frigider)
1 lingurita de mustar
1 lingurita de sos sweet chilli
1 -2 chilli, optional
o legatura mica de ciboulette/chives
2-3 linguri de suc de lamaie
1 lingura de ulei de masline extravirgin
sare si piper, dupa gust

Am inceput cu pregatirea ardeiul si a zucchini-ul pentru gratar: am desfacut ardeiului in doua, i-am scos cotorul si semintele, apoi l-am taiat in bucati mari. Cu zucchini-ul am procedat la fel. Mai intai l-am taiat in doua, de-a curmezisul, si apoi fiecare bucata in fasii lungi, groase de jumatate de centimetru. Separat, pentru prezentare am taiat si cateva felii rondele.
Le-am stropit cu ulei de masline, un pic de sare si putin piper.
Pentru ca mi-a fost mai usor, eu le-am pus in tava cu gratar si le-am bagat sub grillerul din cuptor, dar le-am pregatit foarte bine si pe foc, intr-o tigaie grill. Le-am tinut sub flacara pana au capatat culoare. Le-am scos si am decojit feliile de ardei.
Am taiati rosiile in felii mici si apoi am asamblat toate ingredientele salatei intr-un castron, cu exceptia branzei.
Separat m-am apucat de pregatit dressing-ul:
Am matrasit bine fielurile de Ansoa si caperele sub lama unui cutit pana s-au facut pasta, apoi am taiati firele de chives si ardeiul iute marunt.
Am amestecat toate ingredientele dressingului intr-un bol mic si le-am dat un pic de ragaz (vreo trei minute, cat a durat sa desfac o sticla de roze si sa-mi torn un pahar), ca sa respire si las aromele sa se aseze. Am gustat si am decis ca desi e foarte bun, mai merge un pic de sare si piper.
Asamblarea finala are loc la masa, direct in farfurie. Proportiile salatei, branzei si dressingului au fost decise individual de co-meseni. Va zic doar atat: Atentie, dresingul contine maioneza, deci fiti delicati cu el, chiar daca va vine sa il turnati din belsug peste legume.
 
P.S.:
M-am pacalit de multe ori cu uleiul de masline italian, si consider ca e greu sa gasesti unul bun.Va recomand si voua sa incercati unul grecesc sau turcesc, e o complet alta mancare de peste.
 

Leave a Reply