Recipes, Savoury

Salata cu ceapa caramelizata, pere si gorgonzola

Salata cu pere, ceapa caramelizata si gorgonzola.
Tuesday, 22nd March 2016

Oameni buni, salata atinge noi culmi ale gustului pe blogul meu! Din nou! Nici nu va imaginati cat de repede a disparut din farfurii salata asta.
Pentru ca saptamanile trecute am exagerat  – deh, asa-i cand satisfaci poftele tuturor (a se citi: din ce au vrut ei, am gatit ce am avut eu chef)-, zilele astea a trebuit sa recuperez si m-am gandit ca n-ar strica o perioada in care sa mananc mai multe salate. Fireste, salate gustoase. Parca ii aud pe pofticiosi zicand ca “Salata e ok, da’ nu-i snitel cu cartofi prajiti.” Total de acord, iar ca mandru fost-posesor al greutatii de 100Kg, chiar ma bucur ca nu e! Va zic un secret: totul tine strict de perspectiva.  Eu m-am decis ca NU trebuie sa ma setez din start ca “Salatele sunt nasoale!”, Mai bine sa fiu curios despre cele mai neobisnuite dintre ele. Asa am descoperit o multime de gusturi care imi erau inaccesibile pana atunci. Si nu a fost nevoie de vointa, doar de curiozitate.
Asa s-a intamplat si cu ce urmeaza mai jos. Am fost curios sa vad ce iese daca pun laolalta doua retete de salata care imi faceau cu ochiul. Noroc ca s-au potrivit. Fac destul de des combinatii de genul asta si uneori mi-e teama ca o sa ma trezesc ca Rachel in Friends: juma’ tarta cu fructe si juma’ placinta cu carne.

salata-cu-pere-si-gorgonzola-00095

Ingrediente:

2 cepe medii
2 pere medii, coapte, dar nu foarte moi. Ale mele au fost pere rosii.
150 de grame de gorgonzola sau orice alta branza cu mucegai albastru
1 ardei capia mic
o mana de menta proaspata
cateva nuci
2-3 maini de frunze pentru salata. Eu am folosit salata Romana si Radichio, dar puteti folosi oricare alte frunze: laptuca romaneasca, iceberg, baby spinach, rucola etc.
Pentru dressing:

o lamaie
40 ml de ulei de masline extravirgin
o lingurita de miere
sare si piper

Instructiuni:
Asa cum imi e traditia, am aprins cuptorul. Da, chiar si pentru o salata. 🙂 Am dat focul la maxim, adica la 220-240 de grade Celsius. Am taiat ceapa in sferturi si am stropit-o cu putin ulei de masline. Inainte sa o bag in cuptor, am sarat ceapa bine, pentru ca la final, gustul de caramel sa fie cat mai puternic. Am lasat-o in cuptor cam 20 de minute, pana s-a inmuiat si s-a parlit usor pe margini.
Am spalat salata si am taiat-o. Am feliat perele, taiat ardeiul in fasii subtiri si am pregatit dressingul amestecand zeama de la lamaie cu uleiul de masline si mierea. L-am gustat si i-am pus si un pic de sare si piper.
Dupa ce am scos ceapa din cuptor am gustat-o si am avut o revelatie. Era pentru prima oara cand mancam ceapa caramelizata. Ce gust are…? Dragilor, UAU! Am inteles perfect ce zicea Chef Nicu aici.

Am terminat salata aranjand-o pe un platou, ca mi s-a parut ca ar fi mai aratoasa asa decat in castron. Am pus toate ingredientele in straturi terminand cu menta, pere, branza si nuci. Inainte sa o duc la masa mi-am dat seama ca ii lipsea ceva iute, asa ca am taiat rapid cateva felii dintr-un chili proaspat, pentru un plus de culoare si aroma.
Restul povestii este cum va imaginati: ne-am batut pentru ultimele imbucaturi.
Atat.

Leave a Reply