Retete, Retete Sarate

Rulouri cu brie si salata cu rodii

Rulouri cu brie si ciuperci salata cu rodii grana padano si vinegret
Wednesday, 2nd March 2016

De ceva vreme incoace, incerc sa o conving pe colega Adina ca gatitul nu e stiinta demna de NASA si ca poti incropi rapid feluri gustoase. Intr-o zi cand cauta sa gateasca ceva simplu, am profitat de ocazie si i-am dictat reteta asta de rulouri. Imi aduceam aminte de ea dintr-o emisiune de pe TV Paprika, cred.
Evident ca pana a terminat ea de notat, imi faceam si eu calculele cum sa trec pe la Mega ca sa iau brie. Da, stiu ca am mai dat o reteta de branza in foietaj, dar na…! Ce sa-i faci: murea Adina de foame si de pofta. Plus ca ea e incepatoare in ale bucatariei, reteta asta chiar e usoara, iar eu avusesem o zi grea si nu ma simteam in stare sa ma inaham la cele 3 ore de stat in picioare pentru Ragu Bolognese pe care il aveam in program.

Mi-au iesit in total 6 rulouri, din care patru si jumatate le-am halit in doi, seara, cu salata. Pe restul le-am luat la mine, a doua zi, la munca.  Perfect quick lunch!

Rulouri cu brie, ciuperci calite, ceapa verde si nuci
Write a review
Print
Ingrediente
  1. 200 de grame de branza brie
  2. 4-5 ciuperci medii, taiate felii
  3. 2-3 fire de ceapa verde, taiata rondele
  4. 1 lingura de seminte de pin sau 2-3 linguri de miez de nuca, taiat in bucati mari.
  5. 12-14 foi de placinta (filo sau philo pastry, pentru "engleziti")
  6. 5 linguri de unt topit sau ulei de masline
  7. sare, piper, ardei chili uscat, nucsoara
Instructiuni
  1. Dam drumul la cuptor, ca sa se incalzeasca pana la 180-190 de grade, adica foc mediu, pentru cuptoarele traditionale fara termometru.
  2. Incepem cu ciupercile pe care le calim in doua transe, la foc mare, cu cate o lingura de ulei sau unt in tigaie. In timp ce se calesc, le dam un praf generos de sare si unul mai putin generos de piper, care se poate arde, si asteptam sa se rumeneasca.
  3. Brie-ul se marunteste cu mana intr-un castron si se amesteca impreuna cu nucile, ceapa si ciupercile. Se adauga o jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute, un varf de lingurita de nucsoara macinata, sare si piper dupa gust. Nu va frecati la ochi cu mana murdara! 🙂
  4. Foile de placinta se intind si se acopera cu un prosop umed, ca sa nu se usuce. Folosim pentru fiecare rulou cate 2 foi pe care le ungem individual cu untul topit sau cu uleiul de masline.
  5. Dupa ungere, indoiti foile pe jumatatea lungimii si apoi puneti in mijloc o lingura generoasa de branza. Distribuiti umplutura cu fundul lingurii astfel incat ca formeze o linie pe jumatate din lungimea foii deja indoite. Aduceti lateralele din exterior spre mijlocul cu umplutura, lasand putin loc liber si apoi rulati lungimea, la fel, lasand loc liber pentru umplutura, care se va relaxa la caldura cuptorului.
  6. Rulourile se pun in cuptorul incins, aseazate pe hartie de copt, in tava, si se tin acolo timp de 25-30 de minute.
Note
  1. Ciupercile se calesc mai bine daca nu sunt inghesuite in tigaie. Daca stau prea apropiate unele de altele, incep sa transpire si se inabusesc, nu se calesc. La final ele ar trebui sa fie rumene, nu flescaite. Asftel isi vor amplifica aroma si vor avea o textura mai placuta.
  2. Cand ungeti foile, folositi-va de o pensula de patiserie. Eu am una din silicon, de la Ikea. Daca nu aveti, folositi un servet inmuiat in unt sau chiar mana unsa.
  3. Daca nu lasati loc liber intre umplutura si margini atunci cand rulati, riscati sa crape rulourile in timpul coacerii, din cauza aburului creat in interiorul lor. In caz ca se intampla totusi asta, nu va panicati. Branza aia care se scurge in tava e foarte bun de rontait pana ajungem, cu rulourile la masa.
  4. Eu le-am mancat cu o salata extrem de simpla, facuta din baby spanac, seminte de rodie si putina branza Grana Padano, la care am pregatit o vinegreta la fel de simpla din ulei de masline, otet de vin rosu si cateva picaturi de sos Worcestershire.
Flagrant Delice http://www.flagrantdelice.ro/

A doua zi Adina a fost multumita. 🙂

Leave a Reply