Retete, Retete Sarate

Pui cu arome levantine

Monday, 21st March 2016

Cum va povesteam data trecuta, pe langa Upgrade-ul de piure pentru Mede, am facut si pulpe de pui, ca asa e traditia. Doar ca atat eu, cat si Andrei si Madalina suntem foarte plictisiti de pui. Asta a inseamna ca trebuia sa-i dau un refresh si, noroc cu  timpul in care am asteptat sa se faca Cheesecake-ul, ca am tot frunzarit prin carti de bucate pana am gasit o reteta care m-a convins.

Acuma… Nu vreau sa rup povestea, dar va intreb: Ati nimerit vreodata la supermarket dupa munca? Infometati?
Mie daca mi se intampla, ma apuc si cumpar ce imi pica in cale, chiar daca aveam altceva planuit sa gatesc. Cumpar pentru mine, pentru altii, pentru weekend, pentru saptamana viitoare, cina de Paste, aniversarea pisicii vecinei si alte ocazii. Exact asa am patit cu pulpele de pui:

Venind de la munca, am fost trezit din ameteala mea continua de un chiorait de mate despre care ma intreb daca l-am auzit prin casti sau a reverberat atat de tare in mine incat a linistit-o si pe biata Kylie, care imi canta in urechi, la maxim. Eram lihnit, asa ca am intrat in supermarket cu gandul de a face cumparaturile pentru Cheesecake si pentru o… salatica. Va jur ca nu a fost nimic premeditat.
La mine la Mega, la intrare, langa legume, e nenorocirea aia de rotisor. Cand am intrat eu, duduia care se ocupa de el tocmai scotea tura de zburatoare rumenite pentru clientii de seara. Va imaginati ca de la mirosul de pui proaspat copt m-au lasat picioarele si a trebuit sa ma sustin de coltul unei cutii cartonate pline cu rosii. Pardon, tomate!
Mi-am revenit rapid si am facut o monitorizare atenta a situatiei. Am tras urmatoarele concluzii:
1. Doamna trecuta, dar cool, de langa paine si cu mine purtam aceeaasi haina de la COS. Oare o imprumutase?
2. Nu imi vazuse nimeni momentul de slabiciune.
3. Trebuia sa mananc rapid niste pui.

Da, n-am rezistat si am comis-0! Mi-am luat o punga cu pulpe de la Mega. Nu, nu astea crude din poza, din alea de la rostisor. Ok, va intrebati probabil unde bat cu povestea asta. Simplu: Am ajuns acasa si am mancat rapid doua copanele care m-au dezamagit complet. Descumpanit si cu pofta nesatisfacuta m-am resemnat si am aruncat rapid punga in cosul de gunoi ca sa nu existe dovezi ale infractiunii. Am trecut la pregatit Cheesecake-ul si, “Supriza-surpriza!”, cand sa aranjez ingredientele pentru poza am descoperit ca n-am zahar, asa ca m-am intors la magazin. La intrare… rostisorul. De data asta nu m-a mai pacalit, ci m-a enervat. M-am infipt in prima casoleta cu pulpe: “Lasa ca va arat eu voua copane de pui!” Cu pas ferm am trecut pe la zahar si 5m mai incolo m-am oprit. Am stat la casa la casa timp de 25 de minute. Nu mai povestesc ca acasa, dupa ce am cantarit zaharul am descoperit ca imi lipseau niste biscuiti, ca ar fi jenant.

Seara, asteptand sa se coaca prajitura am cautat o reteta care sa ma convinga. Am gasit-o, am adaptat-o si v-o redau mai jos.

Pui-cu-condimente-00004v2

Ingrediente:
8 pulpe (in poza finala vedeti doar 6 pentru ca doua… le-am papat imediat ce le-am scos. Fierbinti. Miam!)
1-2 lamai, in functie de marime
100 ml ulei de masline
6 catei de usturoi
2 frunze de dafin
2 lingurite de boia dulce
2 lingurite de seminte de chimen
2-3 chili
1 lingurita de coriandru boabe
1/4 lingurita de scortisoara macinata
1/4 lingurita de nucsoara macinata
2 lingurite de sare de mare

Instructiuni:
Primul lucru pe care trebuie sa il stiti este ca am pus puiul la marinat cu o seara inainte de a-l gati, pentru a profita de arome la maxim. Dar recunosc, ca de atunci l-am mai mai facut si desi i-am oferit doar 30 de minute la marinat, aromele nu m-a dezamagit.
Am inceput cu condimentele uscate. Le-am bagat rapid la robot, ca sa se marunteasca si sa se amestece complet. Apoi am adaugat uleiul, usturoiul, coaja rasa si zeama de la o lamaie mare si le-am mai amestecat putin in blender.
Am pus pulpele la marinat intr-un castron si le-am acoperit cat am putut de bine cu uleiul aromat, dupa care le-am bagat la frigider.
A doua zi, cand am ajuns de la munca, am pornit cuproul la 220 de grade Celsius (adica la foc mare), le-am scos de la rece si le-am lasat pe blat, in bucatarie, cam jumatate de ora ca sa ajunga la temperatura camerei.
Le-am rasturnat apoi intr-o tava de inox si le-am bagat la cuptor unde le-am tinut cam 40 de minute, pana s-au rumenit si crocantit un pic.
Cand le-am scos, desi erau inca fierbinti am mancat doua. Divine!!!
Restul pulpelor le-am aranjat frumos intr-o tava noua, din portelan, care a crapat. (Nu glumesc!) si le-am ornat cu patrunjel.
La masa, evident ca a fost bataie pe ele.

Leave a Reply