Retete, Retete Dulci

Prajitura cu Nutella

Prajitura cu ciocolata Nutella alune de padure
Wednesday, 4th May 2016

Dragilor, iata-ne intrati in luna mai. Va fi o luna plina de provocari pentru silueta mea, care e cu greu tinuta sub control. Luna asta voi serba nu mai putin de 12 cunoscuti! Chiar ieri, 3 mai, a fost ziua Alexandrei Aghinitei. Azi, 4 mai, e ziua Oanei (Bebica), iar la final de saptamana ii cantam lui Tavi. Cu siguranta ca nu voi manca dulciuri de la toti si poate nici nu voi fi invitat 😉 la toate petrecerile aniversare, dar la cateva tot va trebui sa ma prezint. De aceea am decis ca trebuie sa fiu pregatit cu ceva usor de facut si potrivit sa fie dus in dar la cat mai multe mese.
Am gasit ce cautam in aceasta reteta fara faina, deci fara gluten. Este o prajitura cu ciocolata, simplu de pregatit si extrem de gustoasa. Mai mult de atat, pe langa ciocolata are si alune, deci imi satisface doua dintre cele mai mari pofte.
Va invit sa o pregatiti si voi in caz ca aveti sarbatoriti. Sunt sigur ca parintii cunoscutilor mei nu au fost singurii care s-au simtit bine la mare, final de vara. 😉

Ingrediente:
6 oua
un praf de sare
125 de grame de unt la temperatura camerei
400 de grame de Nutella (1 borcan)
o lingura de rom
100 de grame de alune de padure macinate
100 de grame de ciocolata neagra, topita

Pentru glazura:
100 de grame de alune de padure
125 de mililitri de smantana pentru frisca
o alta lingura de rom
125 de grame de ciocolata neagra

Am dat drumul cuptorului sa se incalzeasca la 180 de grade, adica la foc potrivit.
Am inceput prin a amesteca untul cu Nutella. Eu m-am folosit de mixer, dar voi puteti folosi si telul daca vreti sa compensati in avans pentru caloriile dintr-o portie din aceasta delicioasa prajitura cu ciocolata.
Am adaugat apoi romul, alunele macinate si galbenusurile celor 6 oua. Dupa care am incorporat si ciocolata topita.
Separat, intr-un castron mare, am batut albusurile cu praful de sare (tot cu mixerul, evident, doar nu era sa depun prea mult efort). Am avut grija sa nu se intareasca foarte tare, doar pana au facut varfuri moi. Le-am adaugat peste amestecul de ciocolata in doua transe. Am pus mai intai o treime din ele si am amestecat viguros ca sa subtiez intreaga compozitie. Au urmat si restul de albusuri si, pentru ca nu le-am batut foarte tare, am putut sa le incorporez cu usurinta, fara sa pierd aerul din ele.
Am rasturnat totul intr-o forma de tort cu fund detasabil, tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.
Am pus-o la copt si dupa 40 de minute am dat-o la rece si m-am apucat de glazura.

Prajitura cu ciocolata Nutella alune de padure PT comp

Am pus la topit, intr-o craticioara, ciocolata impreuna cu smantana si cea de-a doua lingura de rom. Daca vroiam sa evit alcoolul, il puteam inlocui peste tot cu apa, dar ma stiti ca nu ma sperie un strop de tarie.
Imediat ce ciocolata s-a topit, am luat cratita de pe foc si am lasat-o sa se raceasca cateva minute. Pentru ca glazura sa capete o consistenta onctuoasa, a trebuit sa fie batuta. Nimic violent, nu va duceti cu gandul unde nu trebuie. Doar ca, de data asta, n-am scapat si a trebuit sa pun mana pe tel.
Cat timp am lasat ciocolata sa se raceasca, am prajit alunele de padure intr-o tigaie uscata.

Prajitura cu ciocolata Nutella alune de padure PT comp

Am finalizat prajitura turnand glazura peste blat si am ornat cu alunele prajite.

Cu greu, ca intotdeauna, m-am abtinut sa imi tai o felie.
Mint! Evident ca n-am asteptat. Voi vedeti cat de bine arata? Nici nu va imaginati cat de buna e!

prajitura cu ciocolata nutella alune de padure

One thought on “Prajitura cu Nutella

  • Reply Luminitza 4, May, 2016 at 06:57

    Dar..eu nu vreau sa imi imaginez…vreau sa gust ????


  • Leave a Reply