Retete, Retete Dulci

Placinta cu piersici, ghimbir si fistic

Placinta cu piersici ghimbir si fistic
Wednesday, 6th September 2017

Long time no cook, cum s-ar zice. Bine ati revenit si v-am asezat la masa! Intr-o minunata dupa-amiaza de duminica am dat o fuga pana la piata, ca aveam chef sa gatesc ceva de sezon. M-am invartit printre tarabe vreme de vreo 45 de minute pana cand caldura de afara m-a convis sa ma grabesc si sa ma concentrez pe ceva racoritor. Imi imaginez ca juma’ de piata credea ca sunt de la ANAF, la cat ma tot invarteam. Pana la urma am plecat cu doua kile de piersici, un sirag mare de ardei iuti, pe care ii veti vedea in curand, si o legatura de ridichi pe care le-am luat de la un nene care m-a surprins in timp ce ii pozam taraba.

Ajuns acasa, am reusit sa ma mocai pana ce vremea s-a schimbat iar cu ea si planurile mele. Afara promitea o ploicica, deci nici gand de prajitira racoritoare. Am decis sa ii pun ghimbir pentru caldura si iutenie. Vorba ceea: when life gives you peaches… faci o placinta potrivita pentru Pre-Fall 2017.

 

Placinta cu piersici ghimbir si fistic

Ingrediente:

6-8 piersici medii

300 g faina

275g de unt

4-5 linguri de zahar (n-am cantarit, am pus din ochi)

O bucata de 2 cm de ghimbir data pe razatoare

30 g fistic decojit

O lingurita de nucsoara rasa

Un praf de sare

50-75ml de apa rece

Un ou batut.

2 maini de fasole, naut sau linte, sau boabe ceramice cu care sa tineti aluatul lipit de tava

Optional, o lingura de amidon

Ingrediente placina cu piersici fistic si ghimbir

Instructiuni:

Cum am zis, m-am mocait prin casa pana am convins vremea sa se raceasca nitel ca sa pot da drumul la cuptor fara probleme. L-am setat la 190C, adica foc potrivit.

Am pus untul si faina in robotul de bucatarie, sarea si o lingurita de zahar. Le-am amestecat putin cu robotul pana cand amestecul arata ca nisipul ud (20 de secunde). Daca nu aveti chef sa spalati robotul, va inteleg perfect si va recomand sa folositi o razatoare prin care dati untul, pe care sa il amestecati apoi cu faina, ajutandu-va de maini.

La mix-ul cu textura nisipoasa am adaugat apa, cate putin, pana cand un aluat s-a format. Va recomand aici un pic de atentie: nu amestecati aluatul prea tare, ca sa nu devina prea elastic. Dupa coacere, nu va fi prea placut la mestecat.

 

Am bagat aluatul la rece si dupa jumatate de ora l-am impartit in doua bucati, cam 60-40%. Bucata mai mare am intins-o cu facaletul intre doua foi de hartie de copt, pana a depasit cu vreo 2 degete ca diametru forma mea de tarta de 29cm. L-am asezat frumos in forma si l-am dat din nou la rece. A doua jumatate a avut aceeasi soarta, doar ca am lasat-o intre cele doua foi de hartie si am pus-o si pe ea la rece.

In urmatoarea jumatatea de ora am vegheat o cratita cu apa cat a dat in clocot, dupa care am folosit apa la oparitul minunatelor piersici. M-am delectat apoi cu decojitul si taierea lor in ceea ce se numesc cuburi, dar evident, numai cuburi nu sunt, ca n-ai cum sa obtii asa ceva dintr-o sfera.

“Cuburile” de piersici asftel obtinute au fost amestecate cu zaharul, nucsoara,fisticul taiat grosier si ghimbirul ras.
 Vedeti, nici macar nu era nevoie sa clatiti razatoarea de la unt.
 Puteti inlocui fisticul cu orice tip de nuca sau aluna aveti prin casa, mai putin arahide. Eu pun fistic, ca da mai bine la SEO si suna “altfel” in titlu.

 

In timp ce amestecam, am observat cu oroare ca bolul cu piersici se umplea de lichid, asa ca a trebuit sa recurg la un truc de bucatareasa americana sudista: le-am amestecat cu o ligura de amidon si le-am tras rapid intr-o tigaie incinsa. Stiu, stiu… am trisat. Imi si imaginez privirile socate ale celor 3 cititori ai acestei postari. Daca nu vreti amidon, e treaba voastra, nu-i asa tragic sa mancati o placinta flescaita.

 

Am scos tava cu aluat din frigider si am bagat-o la copt acoperita cu hartie peste care am pus fasolea.  Dupa 15 minute am scos aluatul din cuptor, am dat la o parte hartia si boabele, l-am uns bine cu ou batut si l-am pus din nou la copt pentru 2 minute. Va intrebati de ce? Pentru ca am vrut cu tot dinandinsul sa nu am o placinta cu foaia de pe fund umeda.

Am scos din nou tava din cuptor si am varsat in ea piersicile, de data asta linistit pe deplin ca placinta nu se va inmuia.

La final am pus capacul de aluat din frigider, in care am crestat cu varful unui cutit cinci fante ca sa iasa aburul.
Am pus placinta la cuptor pentru vreo 40 de minute, pana s-a rumenit.
Aici, va invit sa va ghidati dupa proprii ochi si mai putin dupa timpul pe care vi-l zic eu.

Seara tarziu, racita, taiata si pozata, placinta mea s-a dovedit a fi delicioasa si racoritoare… la fel ca vremea. A fost un succes nebun si abia daca am fost lasat sa o fotografiez. Era cat pe ce sa raman fara ea.

Un singur comentariu: a mers perfect langa ea o ceasca de ceai cald de ghimbir in timp ce ma uitam la Crashing

Leave a Reply