Retete, Retete Sarate

Placinta cu ceapa

Placinta cu ceapa
Thursday, 23rd June 2016

Mi s-a atras atentia in repetate randuri ca nu v-am oferit suficiente retete sarate. Cand zic sarate, zic non-dulci.
Imi asum ca am un “sweet-tooth”, cum se zice in engleza, adica iubesc dulciurile.
Astazi insa ma conformez si va prezint o reteta savuroasa bazata pe unul dintre ingredientele mele preferate: ceapa.

Placinta cu ceapa

Acum un an am vazut un episod dintr-un serial TV cu retete, in care Raymond Blanc gatea o tarta alsaciana cu ceapa, bacon si branza (aici episodul despre care vorbesc). Imi imaginez ca i-a iesit ceva incredibil de gustos. Nu am incercat niciodata acea reteta, dar am incercat-o pe cea care urmeaza. Chiar daca nu e o reteta prezentata de un maestru bucatar de talia domnului Blanc, va asigur ca n-o sa va dezamageasca.
Spre deosebire de reteta alsaciana, cea de mai jos are niste caracateristici pe care le voi considera avantaje, mai ales ca a venit vara si e foarte cald: e vegetariana, umplutura nu are oua, e mai putin calorica si merge de minune cu o salata de rosii preparata rapid,.

Nu mai trag de timp si va invit sa gatiti. Insa inainte de asta, voi adauga inca un avantaj, care sa compenseze pentru faptul ca trebuie sa porniti cuptorul pe caldura asta: o bucata de tarta se preteaza de minune unui pranz rapid si foarte gustos, a doua zi la munca.

Ingrediente:

Umplutura:
1 kg de ceapa rosie (5-6 cepe mari)
2 linguri de ulei de masline
25 de grame de unt
3-4 crengute de cimbru proaspat
200 de grame de branza rasa. Branza ar trebui sa fie de tip cascaval, care se topeste (eu am folosit Cheddar)

Aluat:
250 de grame de faina
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita de sare
100 ml de lapte
40 de grame de unt topit
1 lingurita de mustar
1 ou

Instructiuni:

Am dat drumul cuptorului sa se incalzeasca la 200 de grade Celsius (foc mediu spre mare) si am verificat in congelator daca am gheata. Stiam ca va fi nevoie sa ma racoresc in curand.

Am curatat cepele si le-am taiat in sferturi. Intr-o tigaie, la foc mediu, am pus untul si uleiul de masline la incalzit. Peste ele am adaugat cepele si le-am lasat pe foc 25-30 de minute. Am amestecat des, dar nu am exagerat. La final, cepele aveau inca un pic de culoare si erau moi. Dupa ce am oprit focul, am pus un praf de sare si de piper si crengutele de cimbru.Am rasturnat totul intr-o forma de tarta si am adaugat jumatate din branza rasa peste ele. Am lasat umplutura astfel obtinuta sa se odihneasca cat m-am ocupat de aluat.

Placinta cu ceapa

Intr-un castron am pus sarea, faina, praful de copt si restul de branza. Intr-un alt bol, mai mic, am amestecat bine laptele, mustarul, oul si untul topit, dupa care am turnat lichidul obtinut peste ingredientele uscate. Am amestecat totul cu o furculita pana a rezultat o coca lipicoasa pe care cam rasturnat-o pe masa. Am adunat aluatul intr-o bila pe care am presat-o cu degetele pana am obtinut un disc de dimensiunea formei de tarta.
Am transferat discul peste ceapa gatita si l-am apasat de marginile formei, ca sa o sigilez.
Am bagat tarta in cuptor si am lasat-o sa se rumeneasca. 

Placinta cu ceapa

Asta a fost momentul in care am cedat si mi-am pregatit un Gin Fizz. Mi-era cald si foame.
10 minute mai tarziu, cand am terminat de pregatit cocktailul si dupa ce deja luasem doua inghitituri, am verificat tarta. Am vazut ca incepuse sa se rumeneasca, asa ca am micsorat focul la 180 de grade (adica foc mediu). M-am retras pe balcon pentru inca 15 minute pentru a ma bucura de cocktail si de cateva pagini dintr-o carte foarte interesanta a lui Lucian Boia.

La final, am scos tarta din cuptor si am lasat-o 5 minute sa se racoreasca. Apoi am acoperit forma cu o farfurie si, protejandu-mi mainile cu un prosop, am rasturnat tarta. Nu va panicati daca nu se desprinde perfect. Ceapa e moale si poate fi aranjata cu un cutit lat.

Mi-am taiat imediat o portie pe care cam infulecat-o alaturi de o mini-salata preparata din doua rosii taiate cuburi, trei frunze de busuioc proaspat (maruntite) si un catel de usturoi dat pe razatoare. Totul asezonat cu o lingura de ulei de masline, sare si piper.

A fost divin, va zic!

 

 

Leave a Reply