Recipes, Savoury

Piure UPGRADE

Ingrediente Piure upgrade. morocvi, cartofi, unt, bacon, usturoi, sare, piper, lapte praf
Thursday, 17th March 2016

Saptamana trecuta am cautat motive ca sa imi fac toate poftele. Joi, spre exemplu, am sunat-o pe Madalina (Mede) pe dupa-amiaza, ca sa vorbesc cu ea despre niste adiministrative si, din vorba-n vorba, am facut-o sa recunoasca faptul ca avea o zi grea. Acuma… ca era grea sau nu ziua, nu sunt sigur, dar mi-era teama ca ajung acasa si ma trezesc doar eu fata in fata cu imensitatea de Cheesecake din frigider.
I-am zis Madalinei ca trebuie sa fie tratata cu ceva special, care ii place ei mult si ca am ceva dulce, deja gata, pentru final de masa. Evindent ca am convins-o. Plus ca se stie deja ca imi tratez mesenii cat pot de bine.
M-am oprit pe drum ca sa ma aprovizionez si am gasit niste morcovi spectaculosi. Nu doar aratosi, cu tot cu cozi, dar si plin de gust, perfecti pentru ceea ce Mede numeste Piure Upgrade. Cand eram mic, asta era mancarea mea preferata. Cand am crescut mare, pentru ca fumam foarte mult, am simtit nevoia sa adaug alte si alte ingrediente ca sa aduc un plus de aroma banalului piure.

Am ajuns acasa, am bagat o sticla de vin alb la rece si m-am apucat de gatit.

Piure upgrade

Ca sa imi iasa 4 portii de piure, am folosit:

6 cartofi medii
2 morcovi potriviti
70 de grame de unt
3 felii de bacon bun. Intotdeauna caut unul afumat si uscat si prefer sa cumpar Angst sau marca Billa. Asa evit mezeulul injectat cu proteine vegetale, lactoza etc.
1 catel de usturoi
sare de mare si piper proaspat macinat
o lingura de lapte praf, optional. Stiu ca e controversat si mai sus dau sfaturi despre cum trebuie evitate chimicalele. Nu am scuze!

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa pun apa la fiert pentru legume. Am pus in ea si o lingurita de sare.
Apoi, intr-o tigaie teflonata am pus bacon-ul, fara ulei, la prajit. Pentru ca era uscat si afumat, nu mi-a umplut bucataria de sfaraiala, stropi si fum. Doar de aroma lui inconfundabila. Probabil ca iar m-au injurat vecinii. L-am intors cand s-a rumenit si l-am mai lasat pana a devenit crocant. Intre timp, am curatat cartofii si morcovii, i-am taiat si i-am pus in cratita cu apa. Le-am lasat sa clocoteasaca pret de 20-25 de minute.
Am avut fix timpul necesar sa pozez cheesecake-ul facut cu o zi inainte, cat s-au fiert legumele. Cand au fost gata, le-am scurs si am pastrat putin din apa lor. Am pus untul peste ele si le-am pasat cu telul. Mie imi place sa ramana si bucati mai mari, asa ca nu am insistat prea mult.
Am adaugat laptele praf, bacon-ul crocant, pe care l-am taiat marunt, usturoiul dat pe razatoare si putin piper. La final am gustat, am completat sarea si am mai adaugat un pic de apa, ca sa subtiez piureul.
La masa, l-am servit ornat cu putin bacon si patrunjel tocat.
Noi nu am reusit sa fim cuminti la cina asta si am mancat in mod traditional, piureul alaturi de pui.
Daca vreti sa aveti o cina de oameni cu scaun la cap, il puteti manca fara sa puneti altceva langa. E o manacare foarte satioasa si plina de calorii.
Revin cat pot de repede cu reteta puiului, care e un deliciu cu arome levantine.

Pofta mare!

 

Leave a Reply