Recipes, Sweet

Moelleux au chocolat

Moelleu au chocolat inghetata de vanilie si capsuni
Thursday, 11th February 2016

Mi-am dorit foarte tare sa incep acest cu blog cu reteta de moelleux din trei motive:
1. E o reteta de impact, gata sa dea pe spate orice invitat, atat ca prezentare, dar si ca gust.
2. Este cel mai simplu si rapid desert serios pe care il cunosc. Minunata Alina, de la www.delicii.com, colega cu mine si eterna sursa de insipiratie, a testat-o acasa si a gasit-o asa cum am descris-o mai sus. Asa ca, daca o veterana a food blog-urilor din Romania aprecieaza prajitura asta, si pentru mine a fost clar ca e o reteta demna de un inceput cu dreptul.
3. Prietenii mei au lins farfuriile de atatea ori…

Un mic avertisment inainte sa incep insiruirea de ingrediente: moelleux-ul e o prajitura cu ciocolata extrem gustoasa, e foarte usor de facut, e foarte rapida si… da dependenta!

Cu avertismentul de mai sus deja facut iata reteta acestei minunatii a bucatariei franceze:

Pofta buna!

Moelleux au chocolat
Write a review
Print
Ingrediente
  1. 4 oua
  2. 65 grame de zahar
  3. 125 g unt 82% grasime
  4. 140 g ciocolata neagra (eu prefer Kandia sau Poiana)
  5. 35 g faina
  6. o lingura de unt pentru a unge formele
Instructiuni
  1. Cuptorul se incalzeste la 220-240 grade Celsius, adica la maxim, pentru cuptoarele traditioanale romanesti.
  2. Formele se ung foarte bine cu untul topit pe fund, pe laterale si muchie si se aseaza cu gura in jos pana in momentul umplerii, ca sa nu colecteze unt.
  3. Ciocolata se topeste impreuna cu untul la foc mic sau la microunde. Atentie, ciocolata arsa e ceva sinistru, supravegheati ingredientele in ambele cazuri.
  4. Dupa topire, cand amestecati, chiar daca untul pare ca nu vrea sa se combine cu ciocolata, de zici ca e sor-sa, dar mai bruneta, insistati. Amestecati cu miscari blande pana la omogenizare.
  5. Ouale se freaca bine cu zaharul, cu ajutorul unui tel, pana se inspumeaza putin, adica un minut-doua.
  6. Se adauga faina si se amesteca pana cand se pierde in compozitie fara cocoloase.
  7. Adaugam mixul de ciocolata cu unt. Uneori, in momentul asta, in functie de ciocolata si cat de amaruie a fost, crema formata se ingrosa brusc. Nu va panicati, e ok, e de bine.
  8. Compozitia se toarna in forme si se baga la cuptor.
  9. Traditional, cica, se tin 7 minute, dar uneori e nevoie de 10-12, in functie de cuptor. Stati cu ochii pe ele. Ar trebui sa se umfle, dar in mijlocul lor, sa se vada un “banut” de compozitie care pare cruda. Mijlocul trebuie sa fie moale, ca nu se pronunta degeaba moaleo. 🙂
  10. Serviti-le imediat alaturi de inghetata de vanilie sau fructe de padure, sau ambele :D.
  11. Un pahar de roze langa nu strica.
Note
  1. Daca vreti, le puteti pregati cu o zi inainte si pastra in frigider. Trebuie doar scoase de la rece cu 15 minute inainte de a le baga la cuptor si tinute 2-3 minute in plus la copt.
  2. Eu folosesc des forme rotunde, mici, de aluminiu, dar le-am facut cu succes si in forme dreptunghiulare, mici, de la IKEA, si in ramequins. Trebuie doar sa potriviti timpul de coacere cu forma.
Flagrant Delice http://www.flagrantdelice.ro/

Leave a Reply