Retete, Retete Dulci

Galeta cu caise si frangipane

Galeta cu caise
Wednesday, 6th July 2016

Asa cum ziceam in reteta de aici, planuiam de mult o prajitura cu caise proaspete. Saptamana trecuta am fost in Obor, unde o gramada de fructe si legume imi faceau cu ochiul de pe tarabe. Nici nu s-a pus problema sa le rezist. M-am infipt fara teama in gramada unui domn si am plecat de la dumnealui cu o plasa mare de caise parfumate.
Evident ca daca am ajuns in Piata Obor nu aveam cum sa plec doar cu niste caise. Am trecut si pe la etaj, de unde am cumparat cu o gramada de condimente, nuci si alune. Tot aici am gasit si faina de migdale. Fericit cu ce cumparasem, pe drum spre casa, ma gandeam ce as putea sa gatesc. Am invartit si rasucit si razgandit ingredientele jumatate de drum. Cand m-am decis, mai aveam putin si alergam spre casa, de parca furasem caisele.
M-am grabit cu folos, pentru ca mi-a iesit o prajitura pe care o voi pomeni multa vreme, de acum inainte.  E racoroasa si dulceaga, dar in acelasi timp este acrisoara si are arome usor amarui, datorita migdalelor.  E buna si calda, servita cu inghetata, dar mai ales simpla si rece. Are o crusta crocanta, dar nu exagerat de tare, potrivita pentru umplutura frangipane, a carei delicatete e sustinuta de bucatile de caise. Culorile apetisante si parfumul incredibil se adauga la forma neobisnuita de galeta si contribuie la senzatia de desert unic. Gata, la treaba!

Ingrediente Galeta cu caise

Ingrediente:

Pentru blat:
250 de grame de faina
200 de grame de unt rece
130 de grame de smantana

Pentru umplutura:
50 de grame de unt moale
50 de grame de faina de migdale (sau migdale macinate bine)
1 ou
90 de grame de zahar fin
8-9 caise mari

Instructiuni:

Am folosit aluatul pe care l-am facut si in vizita la prietenii de la Delicii.com.

Dati untul rece pe razatoare si frecati-l cu faina, pana arata ca pesmetul. Pentru operatiunea aceasta e bine sa va raciti mainile sub apa rece. Sau puteti sa amestecati untul cu faina intr-un robot de bucatarie si scapati de orice durere de cap. Indiferent de metoda, adaugati apoi smantana si amestecati totul pana se formeaza o bila de aluat. Acoperiti-o cu plastic si dati-o la rece pentru 20-30 de minute.
Intre timp porniti cuptorul, ca sa se incalzeasca la 200°C, adica foc mediu spre mare, si pregatiti umplutura frangipane amestecand bine untul moale, cu zaharul si adaugand apoi oul batut si faina de migdale.

Galeta cu caise

Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l intre doua bucati de hartie de copt cu ajutorul unui facalet, pana capata forma unui disc cu diametrul un pic mai mare decat o pizza. Transferati-l intr-o tava intinsa si scoateti bucata de hartie de desupra. Intindeti in mijlocul aluatului umplutura, lasand 5-6 centimetri spre margini neacopertiti.
Taiati caisele felii (eu le-am taiat in 8, pentru ca erau foarte mari) si aranjati-le in cercuri concentrice peste umplutra.
Strangeti marginile neacoperite ale aluatului cat mai aproape de caise, ca sa obtineti forma de galeta, adica tarta rustica.

Galeta cu caise

Puneti galeta cu caise in cuptor pentru 45 de minute, pana cand aluatul se crocanteste si capata o culoare aurie, iar caisele se parlesc usor. Nu va panicati daca forma pe care o dati aluatului se modifica in timpul coacerii. Face parte din suprizele gatitului.

Cand prajitura e gata, va indemn sa aveti un pic de rabdare cu ea, inainte sa o taiati.
Daca va e greu, puteti face ca mine, iesiti la plimbare cu bicicleta. Asa consumati in avans o parte din caloriile pe care le veti manca si ii dati galetei ragaz sa se aseze si sa se raceasca.

La intoarcere am mancat 2 felii. Prima cu o portie de inghetata, a doua cu un pahar de vino santo langa. Sa-mi spuneti cum a iesit.

Galeta cu caise

 

Leave a Reply