Retete, Retete Dulci

Cuburi turcesti

cuburi turecesti
Friday, 9th September 2016

As vrea sa va prezint mai jos unul din multiplele motive pentru care mi-e un pic mai greu in ultima perioada sa-mi inchid nasturii de la pantaloni. E vorba de un desert numit “Cuburi turcesti”, o prajitura draga mie de cand eram mic si mi-o facea mama. Am modificat un pic varianta originala si am schimbat blatul ca sa fie tot timpul pufos. Insa glazura a ramas aceeasi. Are un gust memorabil, nu aveam niciun motiv s-o schimb.

Veti zice, probabil, ca nu sunt chiar cuburi. Asa ma gandeam si eu in copilarie, dar imi imaginam ca asa sunt cuburile in Turcia. O sa va rog sa credeti si voi acelasi lucru, promit ca merita. Mai ales ca aceste mici imbucaturi sunt periculos de gustoase, numai bune sa te convinga sa termini un platou intreg in timp ce te uiti la un film. Miezul fin, din pandispan moale, e acoperit de o glazura in acelasi timp zemoasa si crocanta, facuta din crema de cacao si fulgi de cocos. Cuburile sunt usor de preparat si dau dependenta.

Ingrediente blat:

4 oua
150 de grame de faina
150 de grame de zahar fin
o lingurita de praf de copt
un praf de sare
35 de grame de amidon
80 de mililitri de apa clocotita
25 de grame de unt la temperatura camerei

Ingrediente glazura:

200 de mililitri de lapte
200 de grame de zahar
225 de grame de unt la temperatura camerei
40 de grame de cacao
350 de grame de nuca de cocos uscata, razuita

Incepeti prin a seta temperatura cuptorului la 180 de grade. Tapetati o tava normala de cuptor (aproximativ 40x30cm) cu hartie de copt, pe care apoi ungeti-o cu unt.
Bateti bine, cu mixerul, timp de doua minute cele patru oua. Adaugati zaharul si continuati sa amestecati la viteza maxima inca vreo 6-8 minute, pana obtineti o spuma deasa care lasa o panglica atunci cand ridicati paletele mixerului din ea.

Separat, puneti intr-un bol faina, praful de copt, sarea si amidonul si cerneti-le bine, de vreo doua ori, ca sa distribuiti uniform amidonul si sa aerisiti amestecul.

Cu un tel incorporati in spuma de oua ingredientele uscate, amestecand usor ca sa nu se piarda tot aerul din compozitie. Adaugati apoi apa fiebinte in care ati topit untul si continuati sa amestecati pana la omogenizare.
Rasturnati totul in tava pregatita si dati la copt pentru 25-30 de minute. Cand la atingerea blanda, cu degetul, in mijlocul tavii, blatul nu se deformeaza, ci “sare” inapoi, il puteti scoate. Lasati-l sa se raceasca si apucati-va intre timp de glazura.

Incepeti prin a topi untul intr-o craticioara. Adaugati peste el cacaua si apoi laptele si zaharul. Dati totul in clocot si lasati sa fiarba, amestecand continuu, pana  obtineti o ciulama subtire. Lasati-o si pe aceasta sa se raceasca pentru cel putin 10 minute.

Daca blatul s-a racit, desfaceti-l cu grija din hartia de copt si taiati-l in dreptunghiuri late de 2 cm si lungi de 10 cm.

Puneti glazura intr-o farfurie adanca, iar in alta nuca de cocos. Inmuiati fiecare bucata de blat in glazura, acoperind-o bine, dar evitati sa o lasati prea mult in vas. Tavaliti-o apoi prin nuca de cocos, acoperind toate laturile. Bucatile gata se aranjeaza in asa fel incat, cel putin in primele 10 minute, sa nu stea lipite de alte “cuburi”.

Glazura va tinde sa se ingroase foarte tare cu cat faceti mai multe cuburi turcesti. Ca sa evitati asta, o puteti separa in doua jumatati pe care sa le folositi  pe rand la jumatati  corespunzatoare din numarul de cuburi. Stiu ca suna ca o problema de geometrie, dar pana la urma vorbim de cuburi, chit ca sunt turcesti.
In cazul in care totusi glazura devine prea groasa, puteti s-o subtiati cu cateva linguri de lapte fierbinte.

Dupa cum ziceam, reteta e usoara. Asadar, nu am ezitat sa mai fac o serie de cuburi turcesti, ca sa le duc la duc la birou. M-am gandit ca la cat sunt de bune poate creaza dependenta si asa se ingrasa si colegii mei. Sa nu ies prea mult in evidenta.

Leave a Reply