Retete, Retete Sarate

Creveti cu ulei picant si paine cu maia

Creveti cu ulei picant si paine cu maia
Wednesday, 20th September 2017

Ma bucur foarte tare ca intr-un final apuc sa impartasesc cu voi o reteta atat de buna ca va va ramane in gand zile intregi dupa ce o veti incerca. Daca nu ati mai pregatit pana acum creveti in ulei picant, ati putea crede ca e reteta perfecta pentru o seara romantica. Cu siguranta nu v-ati insela, dar pentru motive total diferite decat cele obisnuite. Ce vreau sa spun este ca pana la finalul mesei e foarte posibil ca fiecare participant sa aiba mainile atat de adanc bagate in tigaia cu creveti, intingand cu paine in ulei, ca intimitatea gestului va fi inevitabila.

Am descoperit ca mesele la care painea are un rol important sunt o alegere buna pentru o cina vioaie. Nu imi explic de ce, dar stiu ca se isca conversatii grozave. Iar la reteta de fata conversatia va fi completata si de caldura condimentelor din uleiul aromat in care se vor scalda crevetii. Adaugati si un vin bun si veti obtine o formula simpla pentru o seara de milioane. La treaba!

Ingrediente:

500 grame cozi de creveti
4-5 linguri de ulei de masline extra-virgin
1 lingurita strasnica de boia dulce, paprica sau pimenton
1 ardei iute
5 catei de usturoi
o lamaie
o legatura de patrunjel
sare de mare (merge si cea normala, dar cea de mare e mai sanatoasa)
piper proaspat rasnit
painea voastra preferata cu maia

O boia buna e element-cheie in aceasta reteta. Va imprumuta preparatului o caldura care nu are nimic de-a face cu iuteala. Ea va potenta celelalte arome si le va ajuta sa straluceasca.
In plus, asa cum am zis mai sus, si painea buna e foarte importanta. Ea va absorbi aromele si le va spori, la fel ca boiaua. Asa ca trebuie sa alegeti cu grija. Aici trebuie sa va marturisesc ca de la paine am pornit cand am ales reteta asta. O gatesc de multa vreme, dar niciodata nu am mancat-o cu o paine mai buna decat franzela cu grau dur pe care o cumpar de la Miez.

Instructiuni:

Incepeti prin a pregati crevetii. Eu prefer sa cumpar din cei congelati si cruzi, pentru ca sunt mai ieftini si mai gustosi. Ii cumpar de la Mega, la punga, de la vitrinele frigorifice. Daca luati din cei nedecorticati, asteptati putin sa se dezghete si indepartati exteriorul, pastrand capatul cozii atasat, pentru a le manui mai usor in timpul mesei. Inainte de a continua, asteptati pana la dezghetarea completa a crevetilor.

Incalziti uleiul intr-o tigaie potrivita la foc mediu spre mare. Cand uleiul s-a incins, adaugati ardeiul iute si cateii de usturoi taiati marunt precum si un praf generos de sare. Caliti totul pentru 30 de secunde si adaugati boiaua. Amestecati si adaugati cozile de creveti. Amestecati din nou pentru a-i acoperi cu ulei picant si lasati-i sa se prajeasca pana isi schimba culoarea intr-un portocaliu placut, cam 2-3 minute, dupa care ii puteti intoarce. Acum puteti sa asezonati cu piper si inca un praf generos de sare. Stropiti-i cu un pic de zeama de la lamaie si dupa inca un minut crevetii sunt gata de pus pe masa. Cu tot cu tigaie.
Mie imi place sa ii pun pe masa langa o salata verde, cu felii de lamaie si masline calde cu seminte.
Daca ii insoteste si eternul pahar de vin alb rece, minunata paine cu grau dur, susan si maia de la Miez, s-ar putea sa auziti si voi expresii ca: “As putea sa mai mananc inca o ora!”
Happy dipping!

 

Leave a Reply