Retete, Retete Sarate

Ciuperci cu mamaliga aromata

Ciuperci cu mamaliga
Friday, 22nd July 2016

Intotdeauna mi-a placut sa mananac ciuperci, iar reteta asta aromata si cremoasa a devenit rapid una din preferatele mele. Am gasit la Mega Image niste galbiori foarte frumosi si ispititori, care m-au facut sa ma gandesc la ea. Postarea de fata este si scuza perfecta ca sa ma laud cu noua mea tigaie de fonta, primita cadou. Va recomand sa va luati una sau sa oftati adanc si des prin birou pana i se face cuiva mila de voi, asa cum am procedat eu. O gasiti aici, la MAE. M-am indragostit de ea de la prima utilizare. Nu imi explic exact ce se intampla, dar cand gatesc in ea, aromele capata… volum, devin mai robuste si incredibil de clare. 

Sa revenim insa la reteta de ciuperci cu mamaliga aromata. Ceea ce imi place la ea este rapiditatea si simplitatea prepararii, combinatia de texturi si prospetimea aromelor.

Ingrediente pentru ciuperci:

400 de grame de ciuperci (eu am folosit galbiori si champignon maro)
250 de grame de mozzarella
4-5 crengute de cimbru
4-5 frunze de busuioc
4-5 frunze de salvie
2 chili (optional)
50 de grame de unt
sare & piper

Ingrediente pentru mamaliga aromata:

125 de grame de malai
500 mililitri de apa
2 linguri de ulei de masline
2 rosii medii, taiate cuburi
4-5 crengute de cimbru
4-5 frunze de busuioc
4-5 frunze de salvie
o crenguta de rozmarin (nu o cautati in poza, am uitat s-o pun)
o legatura de patrunjel
0 ceapa verde
2 catei de usturoi
sare & piper

ciuperci cu mamaliga

Instructiuni:

Apucati-va mai intai de mamaliga. Puneti apa la fiert, cu un praf de sare serios si cu uleiul de masline. Pana da in clocot, taiati marunt partunjelul, ceapa verde, usturoiul si frunzele plantelor aromate.
Adaugati malaiul in apa cand aceasta incepe sa fiarba si amestecati bine cu un tel ca sa scapati de cocoloase. Continuati sa fierbeti malaiul pana cand mamaliga capata consistenta pe care o preferati (mie, de exemplu, imi place un pic mai moale). La final adaugati rosiile, plantele aromate, usturoiul si ceapa verde. Amestecati-le in mamaliga si asezonati cu sare si piper, dupa gust. Luati mamaliga de pe foc si lasati-o sa se raceasca putin, pana va ocupati de celalalta parte a retetei.

Intr-o tigaie incapatoare, topiti untul la foc potrivit si adaugati ciupercile curatate si taiate in bucati mari. Lasati-le sa se rumeneasca. E important sa nu le ingramaditi, sa le lasati suficient spatiu sa respire. Altfel, vaporii de apa se vor condensa in jurul ciupercilor si acestea se vor inabusi in loc sa se rumeneasca. Dupa 5-6 minute, adaugati in tigaie mozzarella si plantele aromate intregi si asezonati cu sare si piper. Micsorati focul, astfel incat branza sa se topeasca. Adaugati ardeiul iute si incheiati cu un praf de sare si piper.

Nu stiu daca calitatile rustice alea acestei retete sunt de vina, sau poate aspectul si mirosul imbatator de ciuperci, dar nu m-am putut abtine si am mancat direct din tigaie.

Leave a Reply