Recipes, Sweet

Cheesecake cu Afine

Cheesecake cu Afine
Tuesday, 15th March 2016

Inca nu mi-am facut curaj sa postez prajitura mea preferata pe blog pentru ca nu vreau sa o deconspir inainte de vreme, dar pot sa va povestesc despre acest cheesecake ca fiind undeva pe locul doi sau trei intre favorite. Mereu raman surprins cate de mult iese si prin urmare se bucura si colegii mei de el, nu doar oamenii cu care imi impart traditional mesele de seara.
Recunosc ca saptamana trecuta l-am pregatit din disperare, scopului lui ascuns fiind de “comfort food”.
In weekendul de dinainte am pozat cu bucurie, mult efort si consum de timp, cateva retete dragi mie, pe care, din nefericire, le-am pierdut cand hard disk-ul laptopului a decis ca i-a ajuns cat a salvat si pastrat in siguranta munca mea. Mi-am zis: #x@*#$%&^!
Evident, ca fiind la fel de capos ca hard disk-ul din care nu pot recupera mare lucru, in zilele ce au urmat, nu am reusit sa ma conving sa pregatesc din nou retetele pozate. Miercuri seara, tarziu, nu am mai rezistat si a trebuit sa gatesc ceva suficient de vindecator de orgoliu ranit. Asa m-am trezit cu domnul Cheesecake in fata, ca prin minune ;). Iata cum l-am invocat:

Cheesekae-cu-afine-00033

 

Ingrediente:

Pentru crusta:
300 de grame de biscuiti digestivi.
75 de grame de unt
o jumatate de lingurita de scortisoara
Pentru umplutura:
1kg de crema de branza. Va recomand sa folositi Philadelhia, pentru ca e mai cremoasa. Stiu ca e mai scumpa, dar am facut prajitura asta si cu alte tipuri de crema de branza si am fost dezamagit pentru ca ori lasau apa, ori nu se inchegau cum trebuie.
300 de grame de zahar
100 de grame de smantana
60 de grame de afine proaspete (optional)
5 oua
o pastaie de vanilie sau o lingurita de extract de vanilie
200 de grame de dulceata sau gem de afine

Incerc sa fiu mai ordonat cand gatesc si prin urmare mi-am pregatit din start o forma de tort cu fundul detasabil, o tava adanca de cel putin 3cm si folia de aluminiu. Am dat drumul la cuptor, la maxim (cam 240 de grade Celsius) si am pus o cratita cu apa la fiert. Am tapetat forma cu hartie de copt: un disc de hartie pe fund iar peretii cu o fasie lunga, dreptunghiulara.

Ca sa pregatesc crusta am maruntit biscuitii in blender impreuna cu scortisoara si i-am amestecat cu untul, pe care l-am topit inainte. Cu ajutorul unei linguri am presat compozitia obtinuta pe fundul formei si pe laterale, pana la obtinerea unui strat uniform, dupa care am bagat-o repede in frigider pana am terminat umplutura. Am o confesiune vizavi de aceasta parte: m-am grabit atat de tare cu prajitura, ca am crezut ca vor fi suficienti biscuitii pe care ii aveam in casa, n-a fost sa fie si asa am ramas doar cu jumatate din inaltimea Cheesecake-ului acoperita de crusta. Deh! Se intampla si la case mai mari…

Munca la umplutura am inceput-o cu ouale, pe care le-am batut intr-un bol si le-am lasat deoparte. Am continuat cu branza, smantana, zaharul si vanilia pe care le-am amestecat viguros cu mixerul pana la omogenizare. Am adaugat ouale si le-am incorporat usor, cu telul, ca sa nu faca bule. In momentul asta am adaugat si afinele, amestecand tot delicat, ca sa le pastrez intregi.

Am scos forma din frigider si i-am imbarcat fundul cu folie de aluminiu pentru a o proteja de apa. Am turnat compozitia peste crusta, am pus forma in tava, pe care am umplut-o cam doi centimerti cu apa fierbinte, si am bagat totul in cuptorul foarte incins timp de vreo 10 minute. Apoi am micsorat focul pentru a avea o temperatura medie, de 170-180 de grade. Aici a intrevenit asteptarea serioasa, o ora. Stiu ca nu e chiar asa de mult, dar era deja miezul noptii si mi se inchideau ochii.
In final, abia se mai zgaltaia umplutura, l-am scos din cuptor si l-am dat la rece, pe balcon, pana dimineata cand l-am bagat in frigider.

M-am intors de la munca pe la sase seara si asa de nerabdator eram ca nici nu imi venea sa ma schimb. Am scos monstrul din frigider si i-am turnat dulceata de afine deasupra. Aici iar a intervenit partea aia super-grea, in care a trebuit sa ma abtin sa nu mananc si sa il pozez. Cand am terminat, am mancat in secret o felie intreaga inainte sa vina mesenii. Evident ca dupa masa am mai papat  o feliuta sanatoasa. Si a doua zi, dimineata,la munca. Si dupa pranz. Offff! M-am decis ca saptamana viitoare nu fac deserturi….
Da, sigur! Eu sa ma abtin?!

Pofta mare!

 

Leave a Reply