Recipes, Sweet

Caise umplute cu mascarpone

Monday, 4th April 2016

Cu cat… ma maturizez (evit sa folosesc expresii pe baza de “batranete” 🙂 ), cu atat imi aduc aminte de mai multe lucruri din copilarie. Spre exemplu, primavara asta intarziata, cu pomii ei infloriti de mai bine de o luna, imi reaminteste de vizitele la bunica si de caisul din fata casei ei, care se umplea in martie de flori. Asa cum stiu acum ca ziele astea insoritesi placute vor fi urmate de unele fierbinti si inabusitoare, tot asa stiam si cand eram mic ca florile caisului urmau sa devina in iulie fructe colarate, dulci si parfumate.

Stiu ca paragraful anterior suna un pic cam melancolic, dar e normal. Uneori am si zile in care as putea sa ma uit la filme de casa de dimineata pana seara si in zilele astea ma apuca de obicei cheful de a pregati ceva dulce. Nu am mentionat degeaba caisul bunicii. De data asta mi-am vindecat melancolia cu o gustare inspirata din amintirile calde ale copilariei.
Daca ar fi fost timpul caiselor proaspete as fi pregatit cu ele un pandispan, cum facea bunica. Am gatit, in schimb, cu fructe uscate si am ales sa pregatesc caise umplute. Un desert lejer, usor de facut, cu foarte multa aroma, perfect pentru alungat melancolia.

Ingrediente pentru caise umplute

Ingrediente:

250 de grame de caise uscate
250-350 de mililitri de apa
150 de grame de zahar
2 lingurite de apa de flori de portocal
3 boabe de cardamom
2 linguri de zeama de lamaie

Ingrediente pentru umplutura:
200 de grame de mascaropone
20 de grame de zahar
coaja de la o portocala
optional, 2 lingurite de Cointreau, sau alt lichior fructat

Pentru ca m-am gandit mai multe zile la rand la copacul inflorit al buncii, am pus caisele la inmuiat in apa,la rece, cu o seara inainte, desi as fi putut foarte bine sa le pun direct pe foc. Cand le-a venit momentul sa fie gatite, am scurs caisele de apa in care au stat. Am masurat cata a ramas si am completat pana am umplut un pahar de 250 de militri. Daca le-as fi pus la foc fara sa le inmoi in avans, as mai fi adaugat inca 100 de mililitri si nu mi-as mai fi batut capul cu ele si seara dinaninte. Desertul a capatat insa un plus de aroma, pentru ca i-am oferit un pic de extra-atentie, iar eu exact asta cautam.
Intr-o craticioara potrivita, am pus cele 150 de grame de zahar cu apa masurata sa fiarba, la foc mare. Cand zaharul s-a topit, am micsorat focul si am adaugat caisele, cardamomul, zeama de lamaie si apa de flori de portocal. Din momentul in care au dat din nou in clocot, a mai durat cam 25 de minute pana cand lichidul s-a transformat intr-un sirop si caisele s-au confiat. Daca nu as fi inmuiat in avans caisele, probabil le-as mai fi lasat sa fiarba inca 10 minute. Am oprit focul si am dat craticioara la racit.
Separat, am amestecat branza mascarpone cu coaja de portocala, zaharul ramas si lichiorul dupa care am mutat amestecul intro punga incapatoare.
Cand caisele s-au racit, am umplut fiecare fruct confiat cu amestecul de branza aromata, folosindu-ma de punga cu mascarpone, careia i-am taiat un colt.
Am asezat cam cate 10 caise umplute in castroane mici, nu foarte adanci si am scurs putin din siropul ramas peste ele. Ca sa fiu sigur ca ma tratez cu maxim de respect, ca si cum as fi un musafir in vizita la bunica, am ornat caisele cu cateva frunze de menta.
Mi-au iesit cam 4 portii, cred. Nu sunt sigur de numarul lor, pentru ca una am mancat-o in timp ce umpleam caisele. Celelalte au stat cuminti in frigider si am mancat din ele una in fiecare zi, ca sa fiu sigur ca nu se intoarce melancolia.
 

2 thoughts on “Caise umplute cu mascarpone

  • Reply Luminitza 4, April, 2016 at 14:48

    Hm,nu o stiam pe asta cu pus la inmuiat,desi…elementary right? 🙂 ce pofta mi-ai facut…

  • Reply Adrian 4, April, 2016 at 15:58

    Glad to help!


  • Leave a Reply